2014. június 4., szerda

Mi, európaiak // Vi, européer

Néhány hónappal az EU-választások előtt levelet kaptam a svéd hatóságoktól: amennyiben Sundsvallban óhajtok szavazni, akkor a mellékelt nyomtatványt kitöltve küldjem vissza (bélyeg nélkül), ők értesítik a magyarországi választókerületet, majd elküldik nekem a szavazólapot. Mindezt nem csak svédül, de más nyelveken, többek között magyarul is megfogalmazták a levélben. Ó, ez olyan európai! – gondoltam és azonnal elintéztem a szükséges adminisztrációt és postázást.

Minden simán ment, a svédekkel egy időben én is megkaptam a szavazólapomat. Meglepődve olvastam, hogy nem csak a választás napján, de előzetesen is lehet voksolni a város több pontján. Így azok is élhetnek a demokrácia adta jogukkal, akiknek a szavazás napján más dolguk van.

A kampányidőszak a Svéd Demokraták (SD) nevű párt turnéjától volt hangos. Szélsőjobboldali pártként a leggyengébb csoport ellen harcolnak, így Svédország minden problémájáért a bevándorlókat teszik felelőssé. Populista programjukban egyszerű, demagóg választ adnak bonyolult kérdésekre.
Az egyik SD politikus 2013-ban Budapestre költözött, azóta a facebook oldalán gyakran véleményezi az ottani politikát svéd és angol nyelven. Remélem, időközben megtanult magyarul és hasznos tagja lett a társadalomnak.

A párt vezetője, Jimmie Åkesson több svéd városban, többek között Sundsvallban is szónoklatot tartott. Ezeken az alkalmakon az antirasszisták is részt vettek, csak éppen a hátukat mutatták a főszereplőnek.

Sundsvall, háttal az SD pártvezérnek

Sundsvalli antirasszisták hátat fordítanak

Kik tiltakoznak az SD politikája ellen?

 • A fiatalok, hiszen minden iskolában tanulnak bevándorlók. A diákok számára természetes, hogy néhány osztálytársuknak más a bőrszíne és/vagy az anyanyelve.
 • A demokratikus pártok és a szavazóik. A konzervatívok ugyanúgy világosan elhatárolódnak a szélsőjobbtól, mint a baloldaliak. 

A svédországi választásokon minden pártnak van egy ún. szavazócédulája. Fölül a párt neve, alatta a jelöltek állnak. A cédulák egy külön asztalon sorakoznak a szavazóhelyiségben, a választópolgár annak a pártnak a cetlijét veszi el, amelyikre szavazni kíván. Vagy többet is magával vihet és a szavazófülke magányában eldönti, melyiket helyezi a borítékba. Ha többet tesz bele, akkor érvénytelen a szavazat. A cédulán felsorolt jelöltek közül be lehet ikszelni egyet, de üresen is hagyható, ilyenkor a párt által felállított jelöltsorrend lép érvénybe.


szavazócédulák


A szavazócédulát nem csak az asztalról lehet elvenni, de a pártok önkénteseitől is. Akár mindegyikhez odaléphetünk, vagy csak a preferált párt emberéhez, vagy egyikhez sem.

Számomra furcsa, hogy a választás ilyen nyíltan zajlik. Ha akarom, megleshetem, kire szavaznak a szomszédok. De nem akarom. Ők sem foglalkoznak azzal, hogy én honnan és milyen cédulát veszek el.

A választókat várva az önkéntesek szóba elegyednek egymással. Egyik sem szapulja a másikat, kellemesen elbeszélgetnek, politizálnak. De amikor megjelenik a Svéd Demokraták önkéntese, vele nem állnak szóba. Sok sikert! – próbálkozik az SD embere. És a többi néma csend.

Néhány választási eredmény:

 • A szavazásra jogosultak 51,07 százaléka ment el választani.
 • A Szociáldemokrata párt kapta a legtöbb szavazatot (24,19%). 
 • A választás vesztese a jobboldali kormányzópárt, a mérsékeltek (13,65%). 
 • Nem lehet figyelmen kívül hagyni a Feministákat (5,49%), akik a nemek közötti egyenlőségért szállnak síkra. Rendkívül népszerűek a fiatal, értelmiségi nők körében (jelmondatuk: ki a rasszistákkal, be a feministákkal).
 • Közel tíz százalékot értek el a Svéd Demokraták (9,67%), ami majdnem megközelíti a kormányzópárt eredményét. Másrészt viszont a választók kilencven százaléka demokratikus pártokra szavazott.


Wikipedia
Jag fick ett brev från de svenska myndigheterna några månader innan EU-valet: om jag vill rösta i Sundsvall, måste jag fylla i och skicka tillbaka det bifogade formuläret (utan frimärke), de informerar den ungerska valkretsen och jag får röstkortet. Jag fick den här informationen inte bara på svenska, utan även på andra språk, till exempel ungerska. O ja, det är så europeiskt! – tänkte jag och jag gjorde administrationen och postade brevet på en gång.

Allt gick bra, jag fick mitt röstkort samtidigt som svenskarna. Jag blev förvånad när jag läste att man kan rösta inte bara på valdagen, utan även före. På sådant sätt kan man utnyttja de demokratiska rättigheterna om man har andra saker att göra på valdagen.

Under kampanjperioden kunde man höra mycket om Sverigedemokraternas (SD) turné. Som högerextremistiskt parti kampanjar de mot dem svagaste gruppen i landet, alltså de ställer invandrarna till ansvar för Sveriges alla problem. I sitt populistiska program ger de enkla svar på komplicerade frågor.
En av SD politikerna flyttade till Budapest 2013, sedan har han analyserat den lokala politiken på sin facebook sida på svenska och på engelska. Jag hoppas att han har lärt sig ungerska så han blev en nyttig medlem av samhället.

Partiledaren, Jimmie Åkesson höll tal i många svenska städer, bland annat i Sundsvall. Antirasisterna deltog på de här evenemangen också, men de vände ryggen mot honom.

Vilka protesterar mot SDs politik?

 • Ungdomarna, för i alla skolor studerar invandrarna. För studenterna är det helt naturligt att några klasskamrater har andra hudfärg och/eller modersmål. 
 • Alla demokratiska partier och deras väljare. Både de konservativa och vänstern tar tydligt avstånd från högerextremismen. 


På det svenska valet har alla partier en så kallad valsedel. Ovanpå står partis namn, under detta är kandidaterna. Sedlarna står på ett bord i vallokalen, man tar partiets sedel som man tänker rösta på. Eller man tar med flera och i valbåset kan man bestämma vilket ska man lägga i kuvertet. Man får stoppa in en valsedel, annars är det ogiltigt. Man kan kryssa in en kandidat som är sympatisk, annars är partiets ordning som gäller.

Man kan ta valsedlar inte bara från bordet men från partiernas volontärer också. Man kan gå dit till alla, eller bara till en, eller så man tar ingen sedel från dem.

För mig är det konstigt att valet går så öppet här. Om jag vill, kan jag tjuvkika hur grannarna röstar. Men jag vill inte. Inte de heller.

Volontärerna pratar med varandra medan de väntar på väljarna. De snackar om politik på ett civiliserat sätt, de bråkar inte med varandra. Men när SDs volontär kommer, pratar de inte med honom. Han försöker önska lycka till, men han får bara tystnad som svar.

Några valresultat:

 • Valdeltaganden: 51,07%.
 • Det socialdemokratiska partiet fick dem flesta rösterna (24,19%).
 • Den största förloraren är det högra regeringspartiet, Moderaterna (13, 65%).
 • Man kan inte ignorera det Feministiska Initiativet (5,49%), som kämpar för jämställdhet. De är ytterst populära hos unga, välutbildade kvinnor (deras motto: Ut med rasisterna, in med feministerna).
 • Sverigedemokraterna fick nästan 10 % (9, 67%), och når nästan  regeringspartiets resultat. Fast å andra sidan kan man säga att 90% av valdeltaganden röstade på nåt demokratiskt parti. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése