2015. január 25., vasárnap

„Mennyi híd kell még?” // "En bro för mycket?"

Azt hiszem, a sundsvalliak legszívesebben megállítanák az időt. Ugyanis február elsejétől fizetős lesz a nemrég átadott új híd, amely máris átformálta a város látképét. Az elmúlt egy hónapban ingyenesen kerülhettük ki a központot, de nemsokára kilenc koronát kell fizetnie a személyautósoknak egy átkelésért.

Európa legnagyobb építkezése zajlott itt az elmúlt időszakban. A Sundsvallhíd és a hozzátartozó új autópályaszakasz a tervezettnél egy évvel korábban elkészült, így jelentősen lerövidül a közlekedés ideje a keleti parton (például a Sundsvall – Stockholm vonalon).

Már maga a kivitelezés hatalmas látványosság volt, a híd darabjainak az összeillesztését jelentős nézősereg kísérte figyelemmel a partról.

Sundsvallhíd // Sundsvallsbron

Sundsvallhíd // Sundsvallsbron




A megnyitóünnepségen tiszteletét tette XVI. Carl Gustaf király. Bár már 1973 óta uralkodik, beszédét hallgatva az volt az érzésem, hogy most szerepel először nyilvánosság előtt. Érkezése előtt a város vezetése gyorsan arrébbgurította a környéken letelepedett román koldusok lakókocsijait. Mikor ez az uralkodó fülébe jutott, az udvar kérdőre vonta a helyi politikusokat, mire a felelősök személyesen kértek bocsánatot az érintettektől és áramellátást, toalettet valamint újabb lakókocsit bocsátottak a bevándolók rendelkezésére. „Jöhetne gyakrabban is a király.” – foglalta össze a történteket az egyik szociális munkás.







Jag tror, att Sundsvallsborna helst vill stoppa tiden. För från första februari måste man betala för att använda den nya bron, som redan har förändrat stadsbilden. Fram till dess kan man köra över den gratis och man undviker den längre vägen genom centrum, men snart måste bilisterna betala nio kronor för en enkelfart. 

Europas största byggnadsprojekt förverkligades i slutet av december. Sundsvallsbron och den nya motorvägen blev klar ett år tidigare än beräknat, så restiden blir kortare på alla bilresor efter östkusten till exempel mellan Sundsvall-Stockholm. 

Själva byggandet var en stor sevärdhet: mycket folk brukade titta på när man passade in nya brodelar. 

På öppningsceremonin deltog kungen, Carl den XVI. Gustaf. Fast han har regerat från 1973, hade jag en känsla, att det var hans första tal som han höll för publik. Innan han kom till stan, tog kommunen bort de rumänska tiggarnas husvagnar som stod på platsen. När hovet fick veta det, frågade de kommunen, vad det var som pågick. Så de ansvariga ledarna bad om ursäkt till tiggarna personligt och kommunen ordnade med en ny husvagn, ström och toamöjlighet till EU- migranterna. ”Kungen kunde komma oftare.” – sammanfattade historien en volontär som hjälper tiggarna.

2 megjegyzés:

  1. Rátaláltam a bloggodra, nagyon érdekeseket irsz, föleg arròl a kontraszròl ami a Király látogatása okozott. A jò öreg Calle den XVI. Gustaf, szerintem kényelmetlen helyzetben van valahányszor olvasnia kell, még jò, hogy tudja melyik városban szòlitja meg a népét, mert már azt is elhibázta itt-ott. Még hozzád visszatérek, ha megengeded. ;)

    VálaszTörlés