2014. március 3., hétfő

Szocsi – visszanéző // Sotji - Flashback

Szombat délelőtt: a női sífutás váltója zajlik Szocsiban. Egész Svédország a tv előtt ül. Az első két lány a csapatból, Emma Wikén és Ida Ingemarsdotter együtt halad az élen a németekkel és a finnekkel. „Eddig jó, de maradjon is így.” – gondolják a svédek otthon. Anna Haag veszi át a stafétát. Egyre nagyobb a távolság közte és az első két helyen álló versenyző között. A svédek sápadnak a tv előtt. A hátrány végül 25 másodpercre nő. Ekkor váltja fel Charlotte Kalla a kimerült Annát. Dráma. Hiába rajtol a svédek kedvence, a drukkerek legfeljebb bronzérmet remélnek. Kalla száguld, mint a rakéta, a 25 másodperces hátrány csökkenni kezd. Ha csodát nem is, de ezt azért várták a tv-nézők. Charlotte Kalla nem elégszik meg ennyivel: tovább küzd, immár a második helyen álló versenyző nyakán lóg! Megelőzi! Svédország egy emberként kiált fel otthon. Charlotte nem lassít, közelít az elsőhöz. A kommentátor őrjöng. Vajon lehetséges-e az arany? Kilenc és félmillió svéd kiabál a tv előtt, infarktus közeli állapotban. Igen! Charlotte Kalla megelőzi a finn versenyzőt és győztesként ér be a célba! Az első svéd aranyérem Szocsiban!

Charlotte Kalla Sundsvallban // i Sundsvall


A másnapi férfi sífutás váltó ehhez képest sétagaloppnak számított: az első csapatban induló svéd versenyző hamar megszerezte a vezetést, a többiek „csak” vitték tovább a stafétát az aranyéremig. A negyedik sífutó már 600 méterrel a cél előtt kézbe vette a svéd zászlót, majd integetve, mosolyogva tette meg a pálya utolsó szakaszát.

Svédország végül az összesített éremtáblázat 14. helyén végzett. A jégkorongdöntőben szerzett ezüstérem miatt csalódottak a svédek, de összeségében elégedettek a szocsi szerepléssel.

A sundsvalli olimpikonok tiszteletére nagyszabású ünnepséget szerveztek. Aznap este a város apraja-nagyja a főtéren toporgott, hogy közelről is láthassák hőseiket és gratuláljanak nekik zászlólengetéssel, tappssal és ovációval. Este hét órakor vörös szőnyegen, fáklyás sorfal mellett léptek színpadra Sundsvall büszkeségei a zsúfolásig megtelt téren:

Charlotte Kalla, sífutás – egy arany, két ezüst
Anna Holmlund, ski cross – bronz
és a női curling csapat – ezüst.



A város vezetése nem csak méltatta az olimpikonokat, de érdekelte a véleményük is: milyen sportlétesítményekre van még szükség? Mit lehetne javítani? A lányok alapvetően elégedettek a helyzettel, bár azért mindnyájuknak volt néhány javaslata.

Zárásképpen a szintén sundsvalli Yohio énekelt az olimpikonok tiszteletére. Yohio országos ismertségnek örvend és esélyes, hogy Svédországot képviselje az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Yohio


Láthatjuk, hogy Sundsvallban az egy főre jutó példaképek száma kettő.






Lördag förmiddag: damstafetten i Sotji. Hela Sverige sitter framför tv:n. De första två flickorna från laget, Emma Wikén och Ida Ingemarsdotter leder tillsammans med tyskorna och finskorna. „Det har gått bra till nu, måste det fortsätta på samma sätt” – tänker svenskarna hemma. Det är Anna Haags tur nu. Avståndet blir större mellan henne och de andra framför henne. Svenskarna blir bleka framför tv:n. Anna slutar sitt sträcka med 25 sekunder bakom den första åkaren. Då växlar den utmattade Anna över till Charlotte Kalla. Drama. Trots att svenskarnas favoritåkere startar, kan man i bästa fall bara hoppas brons. Kalla flyger som en raket, avståndet blir mindre. Tv publiken räknade med det, fast de förväntningar sig inte något underverk. Men det vet inte Charlotte Kalla. Hon kämpar vidare, är redan i ryggen tyskan på andra platsen. Hon kör om henne! Hela Sverige ropar med en mun hemma. Charlotte bromsar inte, hon närmar sig ledarinnan. Kommentatorn är helt galen. Är det möjligt att ta guldmedaljen? Nio och halv miljoner svenskar skriker framför tv:n, det är ganska nära till hjärtinfarkten. Ja! Charlotte Kalla kör om finskan och vinner! Den första guldmedaljen i Sotji.
Nästa dag var herrstafetten nästan tråkigt: den första svenska åkaren tog ledningen snabbt, alla andra från laget behövde bara fortsätta. Den fjärde åkaren fick den svenska flaggan 600 meter före målet. Han åkte vidare viftande, med ett stort leende och tog guldmedaljen.

Till slut blev Sverige 14:e i den gemensamma medaljligan. Svenskarna är besvikna över silvret som de fick i ishockey finalen, men annars är de nöjda med Sotji.

Kommunen organiserade en stor fest för stadens olympiska medaljörerna. Hela Stora Torget var fullt med Sundsvallsboenden för att se sina hjältar, gratulera dem och vifta med flaggor. Klockan sju marscherade Sundsvalls förebilder på röda mattan till scenen:

Charlotte Kalla, längdskidåkning – ett guld, två silver
Anna Holmlund, ski cross – brons
och damcurlinglaget – silver.

Stadens styrelse inte bara värderade OS-hjältarna, men undrade vad de tycker: vad är det för sportanläggningar som saknas? Vad kunde förbättras? Tjejerna är faktiskt nöjda med allt, fast alla hade ett förslag.

Till slut sjöng Yohio för OS-deltagarnas ära. Han är också från Sundsvall och känd i hela Sverige. Han har bra chans att representera Sverige i Eurovision Song Contest.

I Sundsvall finns nästan två förebilder per person.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése