2014. február 25., kedd

Fő a biztonság! // Säkerhet framför allt!

Minden lakást biztonsági ajtóval szerelnek fel, ez állt a közös képviselettől kapott hírlevélben. Ugyanis itt a lakótelep vezetősége intézi a nyílászárók cseréjét. A lakók mentesülnek a nagyösszegű kiadásoktól, nem kell iparos után szaladgálni, résztvenni a vircsaftban. Bár a közös költség jóval magasabb, mint a magyar társasházakban, de ebből a pénzből sok mindenre jut, többek között a renoválásokra és a rezsire is. Nem kell a közüzemi számlák befizetésével bajlódnunk minden hónapban, sem erőnkön felül spórolnunk a fogyasztással, valamint nem kapunk a szívünkhöz egy-egy váratlanul magas összegre kiállított csekk láttán.

Az ajtócserével kapcsolatban egy teendőnk volt: befáradni a közös képviseleti irodába a négy darab kulcsért. Minden lépcsőházban ki van függesztve, melyik hétre esnek a munkálatok. Nem kötelező otthon lenni, mert minden lakást ki lehet nyitni a főkulccsal. Fel sem merül, hogy bárki kihasználná az alkalmat a lopásra (kinek hiányzik a botrány? Melyik cég akarna egy ekkora piacot elveszíteni? Több, mint ezer lakásról van szó.).

Kint, a ház előtt már hetek óta várják a ponyva alatt feltornyozott ajtók, hogy felszereljék őket. A rakományt nem őrzik, mégsem rongálta meg, vitte el senki. „Ugyanígy működött az ablakcserénél.” – mesélik a svédek. És nem csak nálunk. Magam is láttam a város másik végében felhalmozott ablakokat. Annyi volt a különbség, hogy a forgalmasabb környéken egy vékony drótkerítést állítottak a  szállítmány köré. De így is könnyű préda lett volna a rongálók és a tolvajok számára. Tudomásom szerint nem történt incidens, talán másban fel sem merül ilyesmi.

Csak egyet nem értek: mi szükség van biztonsági ajtóra?


Biztonsági ajtók // Säkerhetsdörrar
Enligt nyhetsbrevet av bostadsföreningen blir alla lägenheter utrustade med säkerhetsdörrar. Det är nämligen styrelsen som är ansvarig för att byta dörrar och fönster. Innehavaren behöver inte fixa det skälv, leta efter en yrkesman och betala de dyra kostnaderna. Avgifterna för lägenheten är mycket högre än i Ungern, men bostadsrättsföreningen betalar flera olika saker från de där pengarna. Till exempel: renoveringar och driftkostnader. Man behöver inte betala olika räkningar varje månad, eller spara extremt mycket med förbrukningen. Man får inte några oväntade höga räkningar heller.

I samband med dörrbytet hade vi bara en sak att göra: att hämta fyra nycklar från servicekontoret. I varje trapphus hänger informationsbladet, vilken vecka arbetena kommer att ske. Man behöver inte vara hemma den där tiden, för det går bra att öppna dörrarna med huvudnyckeln. Det kommer inte ens i fråga att någon tar möjligheten för att stjäla (vem vill ha en skandal? Vilket företag vill tappa en så stor kund, över tusen lägenheter?).

På gården har dörrarna väntat under tältduk för några veckor för att monteras. Trots att lasten inte står under bevakning, blev den inte vandaliserad eller stulen. ”Det funkade på samma sätt med fönsterbytet” – berättade svenskarna.Och inte bara hos oss. Jag såg själv att de lastade av fönsterrutor på andra sidan av stan. Skillnaden var bara att det stod ett tunt staket runt fönstren för att det är ett mer trafikerat område. Om någon bestämde sig att vandalisera eller sno lasten, hade de möjlighet ändå.  Om jag är rätt hände ingenting, man hade kanske inte ens en sådan tanke.

Det finns bara en sak som jag inte förstår: varför behövs säkerhetsdörrar egentligen?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése