2013. július 1., hétfő

Svéd morzsák // Svenska smulor


  • Talán nem először halljátok, hogy a svédek alapvetően szeretnek kávézni, a teát fogyasztók száma elenyésző. Az biztos, hogy a reggeli fénypontja egy nagy bögre kávé, ami nem olyan erős, mint az eszpresszó, ezért lehet belőle többet inni. A kávét általában tisztán isszák, tej és cukor nélkül. A reggelire készített sajtos, sonkás kenyeret belemártogatják a kávéba és úgy eszik. Mint az öregek, akiknek nincs már foguk. Ugyanígy végzi az aprósütemény, amit napközben a kávé mellé szoktak kínálni.
  • A pizzát tejfölös fokhagymaszósszal eszik, vagy magában, de semmiképp sem tesznek rá ketchupot (vagy majonézt, mint ahogy én). Tudom, Magyarországon is terjed a nézet, hogy a minőségi pizzára vétek ketchupot tenni, de a gyors pizzaszeleteknek továbbra is gyakori velejátója.
  • Ha a svédek az utcán akarnak enni valami gyorsat, akkor általában vesznek egy virslit kiflivel. Többnyire ketchup/mustár ízesítést használnak, de kedvelt mellé a ráksaláta és a pirított hagyma is. 




És most valami teljesen más:
  • A svédek nem fújják az orrukat, hanem szívják. Sokszor hosszan, cifrán. Ha egy svéd meg van fázva, akkor papírtörlőbe vagy wc papírba fúj orrot nagy ritkán. Az áruházban mindig akciós a papírzsebkendő, gyanítom, hogy rajtam kívül senki más nem veszi.
  • Elterjedt szokás Norrlandban, hogy egy kérdésre nem "igen"-nel felelnek, hanem kicsit megszívják a fogukat. Kb. mint a Beatles: Girl című dalában, csak nem olyan hosszan. 



  • A svédek rendesen fel vannak szerelve esőálló ruházattal, amit előszeretettel vesznek fel, ha szabadtéri rendezvényre mennek, de a barométer esőre áll. A rossz idő senkit sem riaszt el, az időjárástól függetlenül ugyanúgy tudják élvezni a programot.
  • A svédek automatikusan leveszik a cipőjüket, ha vendégségbe mennek. Viszont nem használnak otthon papucsot, úgyhogy ne reménykedjünk benne, hogy látogatóként kapunk valamilyen otthoni lábbelit.





  • Kanske hör ni det inte första gången att svenskarna tycker om kaffe, bara ett fåtal dricker te. Det är säkert att en stor mugg kaffe är det viktigaste vid frukost. Det är inte så starkt som espresso, så man kan dricka större mängd. Man brukar dricka kaffe rent, oftast utan mjölk och socker. Om man äter macka med skinka och ost, brukar man doppa den i kaffet och äta. Som gamla människor, som inte har tänder kvar. 
  • Svenskarna äter pizza med vitlökssås, eller bara pizzan själv men inte med ketchup som man brukar göra det i Ungern (och inte med majonnäs heller, som jag brukar äta det). Jag vet att åsikten breder ut att man äter inte kvalitetspizza med ketchup, men de snabba pizzabitarna kräver ketchup fortfarande i Ungern.
  • Om svenskarna vill äta nånting snabbt på gatan, brukar de köpa korv med bröd. De brukar ta senap och ketchup, men de gillar också räksallad och rostad lök till korven. 


Och nu nånting helt annat:

  • Svenskarna brukar inte snyta sig men de snörvlar långt, med högt ljud. Om en svensk är förkyld, snyter han eller hon sig i toa- eller hushållspappret. På affären finns det rea på näsduk jämt, jag misstänker att det är bara jag som brukar köpa det. Affären kan vara glad, att jag ger lite extra profit. 
  • Det är en populär vana i Norrland, att man inte svarar ”ja” på en fråga men suger tänderna. Lite som i Beatles låten Girl men kortare.
  • Svenskarna har riktiga regnkläder, som de brukar ha på sig när de går på ett utomhusprogram och vädret ser inte så fint ut. De är inte rädda för dåligt väder, de kan tycka om evenemanget på samma sätt oavsett vädret.
  • Svenskarna tar av sina skor automatiskt när de är gäster. Man brukar inte fråga det och husvärden säger inte att de kan vara på. Svenskarna brukar inte använda tofflor, så man ska inte vänta på dem om man är gäst för de kommer inte några tofflor.

5 megjegyzés:

  1. Hiányzik ez az őrült vikingbagázs, a fura szokásaikkal és a jávorszarvasokkal együtt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttál Sundsvallban szabadon kószáló jávorszarvast? Elvileg szokott lenni néhány példány itt a környéken.

      Törlés
    2. Mikor vittek ki a reptérre, kinéztem az ablakon, és az autópálya mellett, az erdőben ott legelészett 3, tök békésen... *-* legzseniálisabb állatok a földön

      Törlés
  2. Az előző bejegyzésem elszállt. Szóval, micsoda kihasználatlan piac a papírzsebkendőt és papucsot illetően!

    VálaszTörlés