2013. június 29., szombat

Dohányzás füstmentesen // Rökningen utan rök

Hányszor hangzott már el nemdohányzók részéről, hogy őket nem a cigarettázás zavarja, hanem a velejáró füst, amit kénytelenek elszenvedni. Akár kérnek a cigarettából, akár nem. Bár a szabályozásoknak köszönhetően zárt térben már nem kell nyelni a füstöt Magyarországon sem, de egy-egy szűk utcán végigsétálva bizony előfordulhat, hogy cigarettafüst bűzén kénytelen átvágni a járókelő.

Mi lehet a megoldás? A snus <"sznűsz">, avagy a rágódohány, mely gyakorlatilag sóval és szódával kezelt nedves dohányörlemény. Lapos kis dobozban árulják, ami ugyanúgy elfér a zsebben, mint a cigarettásdoboz.



Az üzletekben hűtőszekrényben tárolják, különben kiszárad és elveszti a jellegzetes aromáját. 
A rágódohány használata némi körültekintést igényel az elején, de hamar bele lehet jönni. Kiveszünk egy csipet dohányt a dobozból, téglalap alakra nyomjuk, hogy összeálljon, majd felhelyezzük a felső ínyre. Fontos, hogy egyben maradjon a dohány és ne nyeljük le, mert az rosszullétet okozhat.



De kapható kis teafilterekbe porciózott snus is, aminek egyszerűbb a használata, mert elég a zacskónyi dohányt az ínyhez illeszteni.



A nevével ellentétben nem kell rágni, csak hagyni, hogy a nyálkahártyán keresztül kifejtse a hatását. Kezdőknek elég néhány perc, a haladók akár egy órán keresztül is bent hagyhatják. Ha úgy érezzük, elég belőle, akkor köpjük ki. 
Akár gusztustalannak is mondhatjuk, hogy felnőtt emberek nyilvánosan turkálnak a szájukban, később pedig dohányt köpnek, de semmivel sem visszataszítóbb, mint bűzrudat venni a szánkba, füstöt eregetni, magunkat és a környezetünket bebüdösíteni. Továbbá Magyarországon is sokáig elterjedt volt a tubák, melyet az orrba szippantottak fel, majd tüsszögtek.
Az Európai Unióban tiltott a füstmentes dohánytermékek árusítása, de Svédország felmentést kapott csatlakozáskor. Sokáig elterjedt volt a nézet, hogy a rágódohány a cigarettánál is károsabb és fokozottan rákkeltő. Ám ez a feltételezés nem bizonyított, így a dobozról is lekerült a "rákot okozhat" felirat. Annyi mindenesetre igaz, hogy ugyanúgy függőséget okoz, mint a cigaretta.

"Ez a dohánytermék károsíthatja az egészségedet és függőséget okoz"

A snus talán a legsvédebb dolog, ami létezik. Az EU számára csak egy megoldandó probléma, de a svédek imádják. Ha az EU netán betiltaná a snust Svédországban, akkor kitörne a forradalom! Mintha a pálinkát tiltanák be Magyarországon.

Miért népszerű a snus? Régebben sokkal olcsóbb volt, mint a cigaretta, így azok, akik spórolni akartak, illetve elhatározták, hogy leszoknak, áttértek a rágódohányra. Mivel nem károsítja a tüdőt, előfordul, hogy sportolók is használják. Társaságban, zárt térben is szalonképes, nem kell kimenni cigarettázni (gondoljunk a mínusz húsz fokos hidegekre).
Mit csináljon az, aki kipróbálná a rágódohányt, de nem jut hozzá? Talán az Internet erre a problémára is kínál megoldást...




Jag vill prata om något som är kanske det svenskaste som finns. Ett problem för EU men älskat av svenskarna snuset. Man monterar ner den svenska välfärden och de svenska sociala försäkringarna, går svenskarna ut på gatorna och protesterar, Icke! Men när EU vill förbjuda snuset står de inför en revolution!
Ungefär som om man skulle förbjuda Pálinka i Ungern.

Hur många gånger har icke-rökare sagt att de inte är mot cigaretten själv men röken. De är tvungna att tåla den mot sin vilja. Tack vare förbuden, behöver folk inte lida från rök inomhus varken i Ungern eller Sverige, men det kan hända att man kan andas rök om man promenerar genom en smal gata där för många röker ute.

Vad kunde vara lösningen? Snuset, som är faktiskt finmalen våt tobak, behandlats med salt och natriumkarbonat. Snus säljs i en liten, slät burk som man kan stoppa in i fickan precis som ett cigarettpaket.

Snusen brukar förvara i kylskåpet, annars blir den torr och förlorar sin speciella arom.
Att använda snus krävs lite teknik i början, men man lär sig snart. Vi tar lite snus från burken, pressar vi ihop den och lägger den under överläppen. Det är viktigt att tobaken stannar ihop och man inte sväljer den, annars kan den ovana må illa. För att undvika det, man kan köpa snus som är inlagd i tepåsar. Man behöver bara lägga en påse under överläppen.

Om man tar snus, behöver man bara vänta till den verkar. Det kan ta bara några minuter om man är nybörjare, de som är rutinerade har den i munnen ca en timme. Om det känns att det räcker, behöver man bara spotta ut den och lägga in en ny.

Man kan säga att det är äckligt att vuxna människor pillar i munnen offentligt, sen spottar de tobak, men det är inte äckligare att ta en stinkande stock i munnen, röka och sprida stank.
Förresten var det populärt i Ungern att snusa genom näsan och nysa sen.
Men det var en annan typ av snus, torrt snus.
I den Europeiska Unionen är det förbjudet att sälja tobak ”för oralt bruk som inte avses att rökas eller tuggas" men Sverige fick ett undantag vid anslutningen.
Åsikten var populärt att snus är farligare är en cigarett och det har samband med cancer. Det är inte bevisad, så den varningstexten har tagits bort från snusdosorna. Men det är sant att snusen kan vara beroendeframkallande som cigaretten.

Varför är snusen populär? För den var förut mycket billigare än cigaretten, så de som ville spara pengar eller sluta röka, bytte till snus. Eftersom den inte skadar lungorna, använder också idrottsmän snus. Snus är också accepterat i sällskapslivet, man behöver inte gå ut för att röka (det kan vara -20 grader på vintern).
Vad kan man göra om man vill prova snus men har inte möjlighet a köpa det? Kanske kan Internet lösa problemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése