2013. június 10., hétfő

A szomszédok - ahogy Horváth Ádám megálmodta / Grannarna - livet som i en ungersk såpopera

Egy kritika szerint A Szomszédok teleregény életszerűtlen, mert a panelban az emberek inkább bezárkóznak, a lakók nem keresik egymás társaságát. Ezzel szemben itt, a lakótelepen gyakran az az érzésem, hogy a sorozat illúziója megvalósult. Lent, az udvaron áll egy grillsütő (amit szintén a szomszédok pofoztak ki), ha jó idő van, akkor néhányan biztosan lent vannak és sütögetnek. Néha összebeszélünk velük és előre elhatározzuk, hogy lent találkozunk, de spontán is lehet csatlakozni. Persze úgy könnyű, ha ismerősök ülnek kint, viszont az is előfordult már, hogy kvázi ismeretlenek odajöttek, beszélgettek velünk, aztán ottragadtak. Általában mindenki a saját "pecsenyéjét", sütögeti, de természetes, hogy egymás ételéből, italából megkínáljuk a másikat.

Minden lakáshoz tartozik egy kis parcella az udvaron, ahol szabadon lehet kapirgálni. Virágot, haszonnövényt, bokrot szoktak ültetni. Mindenki rendben tartja a maga kertecskéjét. Talán mondanom sem kell, hogy senki nem lop a másiktól és nem tapossa le a szomszéd kertjét, csak azért, mert az nem az övé, tehát nem számít.

Igénybe vehető a "közös helyiség" is, ahol akár 20-30 ember is mulathat egyszerre. Felszereltség: asztalok, székek, kanapé, tv, projektor, konyhasarok, takarítószerek, mosdó. Májusban, az euróvízió döntőjén itt gyűltünk össze, hogy surströmminget, azaz rohasztott heringet együnk...


lakótelepi kiskert // Odlingslotter


Det fanns en populär ungersk TV-serie i 80- och 90- talet som utspelades i ett bostadsområde och handlade om människors vardag. Titeln hette Grannarna. De där människor som bodde i samma hus snackade jättemycket med varandra, ibland firade de tillsammans (t.ex. nyårsafton), så de träffade många gånger. Enligt kritiken var det inte realistiskt, för i verkligheten skyndade folk hem, låste dörren och det fann inget socialt liv i bostadsområdet. Jag måste meddela att vardagslivet här går som regissörens ordning i serien. Illusionen av såpoperan blev verklighet här. På gården stor en grill (det var också grannarna som satte upp den). Om vädret är fint, är det säkert att några är där ute på gården och grillar. Ibland bestämmer oss tillsammans att vi träffas därute, men det kan hända spontant också. Det är enkelt om bekanta sitter omkring bordet, men alla är välkomna. Det har redan hänt att nästan okända kom och vi började prata med oss och till slut stannade de där. Mest är det så att alla grillar sitt egna kött, men man brukar bjuda varandra på mat och dryck.

Alla lägenheter har en egen liten trädgård var man kan odla blommor, buskar, vad som helst. Man är ansvarig för den egen gården. Jag behöver inte säga att man stjäl inte från varandra och man går inte genom grannens mark bara för det är inte egen så det räknas inte.

Det finns ett konferensrum också var cirka 20-30 människor kan ha roligt samtidigt. Utrustat med många bord, stolar, soffa, tv, projektor, kök, städmaterial och toa. Vi samlades där i maj, tittade på eurovision song contest och åt surströmming...

3 megjegyzés:

  1. No,szóval csak azt akartam írni,hogy ezt én is nagyon meg tudom erősíteni,mivel én is ezt tapasztaltam svéd és finn barátaimnál.Ja,és ha közös szauna vagy mosóhelyiség is van a házban,azt mindenki tisztán és rendezetten adja át.A szelektív hulladékgyűjtés meg náluk már ezeréves téma,hiszen a gyerekek már az óvodában megtanulják és szüleiktől is azt látják.És a lakóközösségek összetartása példás.Ejnye,azok a hideg skandinávok.... :))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Zsolti, ezt én is így látom. Ami közös, az nem senkié, hanem mindenkié. Ezt komolyan veszik. Igen, a szelektív hulladékgyűjtés teljesen természetesen működik náluk. De azt észrevettem, hogy Budapesten is szépen halad az "átállás".

    VálaszTörlés
  3. Hát ha más nem,de akkor a szelektálás már megy itthon is... :))

    VálaszTörlés