2014. február 6., csütörtök

Mindenki Szocsiról beszél // Alla snackar Sotji

Ezzel a címmel indult egy  műsor az idei olimpiáról a svéd tévében (svt). Mivel a téli játékok itt legalább olyan jelentőséggel bírnak, mint a nyáriak, van miről beszélni.

106 sportoló képviseli Svédországot Szocsiban az alábbi versenyszámokban:
Alpesi sízés, curling, síakrobatika, jégkorong (férfi és női), műkorcsolya, sífutás, biatlon, korcsolya és snowboard.

Az olimpián résztvevő versenyzők közül tizenhárman születtek Västernorrland megyében, hárman Sundsvallban. Ők most is itt laknak a városban. Nem csak rájuk büszkék a helyiek, de a sífutócsillagra, Charlotte Kalla-ra is, aki néhány évvel ezelőtt költözött ide. Természetesen közel lakik a sípályához.

Charlotte Kalla


No de hogy lesz valakiből síbajnok? A tehetséges fiataloknak lehetőségük van továbbtanulni és specializálódni az ún. sígimnáziumban. Így az utánpótlás szakszerű irányítás mellett fejlődhet.

A visszaszámlálás lassan a végéhez ér és megkezdődik a 2014-es téli olimpia.

A 2010-es játékokon Svédország  5 arannyal, 2 ezüsttel és 4 bronzéremmel lett gazdagabb. Összesen 135 medállal a mindenkori téli olimpiai éremtáblázat hetedik helyén állnak jelenleg, Szocsi előtt.

A világhírű, svéd áruházlánc, a H&M öltözteti az olimpiai csapatot. A ruhák a sportolók bevonásával készültek, ők is adtak tippeket, miképpen lehetne még praktikusabb egy-egy darab. A kollekció egyszerre svédes és fiatalos.





A versenyzők büszkén viselik a formaruhát, a néző pedig csak sóhajt: ej, ha én is köztetek lehetnék! Erre a H&M is gondolt, mivel az egyes darabokat bárki megvásárolhatja az üzletekben. Nem csak Svédországban, de Magyarországon is.





Med den här rubriken började ett program på svt som handlar om OS i Sotji. Eftersom de vinter olympiska spelen är minst lika viktiga som sommar OS, finns det mycket att snacka om.
106 idrottare representerar Sverige i Sotji i följande grenar:

Alpint, Curling, freestyle puckelpist, freestyle skicross, freestyle, slopestyle, ishockey (män och kvinnor), konståkning, längdskidor, skidskytte, skridsko och snowboard.

Tretton tävlande är föddes i Västernorrlands län, tre stycken i Sundsvall. De bor i stan fortfarande. Sundsvallsborna är stolta över dem, men också över längdåkningsstjärnan Charlotte Kalla, som flyttade hit för ett par år sen. Naturligtvis bor hon i närheten av skidanläggningarna.

Men hur blir man skidchampion? De begåvade ungdomarna har möjlighet att studera på skidgymnasiet. På det här sättet kan den nästa generation utveckla sig under professionell ledning.

 Nedräkningen är nästan klar och olympiska spelen 2014 börjar snart.

2010 vann Sverige 5 guld, 2 silver och 4 bronsmedaljer. Med 135 medaljer är Sverige på sjunde plats efter alla tiders vinterolympiska spel, innan Sotji.

Den världsberömda affärskedjan H&M gjorde kläder för den svenska OS-truppen. Idrottarna gav tips hur kläderna skulle bli mer praktiska. Kollektionen är svensk och samtidigt ungdomlig. OS-deltagarna bär dem stolt, publiken är lite avundsjuk, tänk att få vara med att delta. H&M tänkte på samma sätt, eftersom vem som helst kan köpa kläderna och accessoarer i butikerna. Inte bara i Sverige, men också i Ungern.

1 megjegyzés: