2013. június 19., szerda

"Leugrom egy sörért!" - A mondat, amit sosem hallhatsz Svédországban, avagy a Systembolaget // ”Jag springer ut och köper öl!” – meningen som hör man aldrig i Sverige

Természetes, hogyha az ember megszomjazik és inna egy sört vagy netán a vacsorához dukálna egy kis bor, de épp semmi nincs otthon, akkor lemegy a sarki kisboltba és pótolja a hiányt.
De nem Svédországban! Itt az alkohol árusítása állami monopólium és csak éttermekben, bárokban vagy speciális állami üzletben, úgynevezett Systembolaget-ben kapható. Éttermben vagy sörözőben bárki fogyaszthat alkoholt, aki elmúlt 18 éves és van rá pénze. Ugyanis "kocsmázni" nem olcsó mulatság. Másik lehetőség a "Systemet" vagy "Bolaget", ahogy az állami alkoholüzletet emlegetni szokták. Itt húsz év fölöttieket szolgálnak ki, de aki ránézésre huszonöt év alattinak tűnik, annak mutatnia kell valamilyen igazolványt a pénztárnál.
Mivel a Systemet is csak egy bolt, nem non-stop áruház, így az alkohol beszerzését a nyitvatartáshoz kell kötni. Ez nálunk hétfőtől - péntekig 10:00 - 19:00, szombaton pedig 10:00 - 15:00 óra közötti intervallumot jelent. A svédek leginkább péntek délután szoktak elrobogni a Bolagetbe, hogy feltankoljanak a hétvégre. Figyelem! A későn érkezők könnyen hoppon maradhatnak, mert a legnépszerűbb italok hamar elfogynak. Péntek délután mindenből tekintélyes mennyiséget vásárolnak, mert ugye fennáll a rizikó, hogy nyitvatartási időn kívül is megszomjaznak. Gyakorlott vásárlók célirányosan mennek az ismerős polcokhoz, a magamfajta újonc pedig inkább alaposan szétnéz. A rendszer a következő: az italok különválogatva várják a vásárlókat a polcokon: típus (vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör, tömény), árkategória és ország szerint rendezve. A legtöbb terméket teszteli a cég, melynek eredménye egy kis táblán olvasható közvetlenül az üvegek alatt. A svédek számára nagyon fontos, hogy állnak a kis órák az ismertetőn, melyek értékelik az italok ízét (mennyire édes, telt, savas stb.). A borokat nem csak üveges, de háromliteres, dobozos kiszerelésben is lehet vásárolni, amiből mindenki kedvére csapolhat és cseppmentesen zárható. A svédek ezt csak felnőtt dobozos üdítőként emlegetik (vuxen festis). Felejtsük el a kannásborokat, ezek minőségi termékek. Itt tényleg mindent lehet kapni (kérdés, hogy mennyiért), amit nem, azt megrendelik kérésre.
Emellett a Systembolaget folyamatosan kampányol az alkoholfogyasztás ellen, az újságban is nagyobb a figyelmeztető felirat, mint maga a reklám.


Systembolaget

Most akkor hogy is van ez?
A svéd történelem során sokan és sokféleképpen próbálták szabályozni az alkoholfogyasztást. Legnagyobb problémát az itteni pálinkaféle rövidital, a brännvin jelentette, melyet az 1400-as évektől kezdve állítanak elő Svédországban. Egy időben a parasztok részben brännvin formájában kapták meg a  bérüket, sőt, maguk is főzhettek otthon pálinkát. Ennek eredményeképp az étkezésre szánt burgonya is italként végezte. Ez az állapot tarthatatlan volt, így csak idő kérdése volt, hogy monopolizálják az alkoholgyártást, majd az árusítását is. A Systembolaget gyakorlatilag az 1950-es évektől kezdve működik szinte változatlan körülmények között.
Szükség van-e a Systembolaget üzletláncra?
Véleményem szerint nem, mert idejétmúlt, sokszor irreálisan drága, felnőtt embereket korlátoz a szabadságukban és én eddig jól megvoltam nélküle. De a svédek teljesen mást gondolnak róla. Ők kedvelik a Bolagetet és azt szeretnék, ha megmaradna a rendszer. Szeretik a széles választékot és a folyamatos tájékoztatást. Ha megbomlana az egyensúly, a Bolaget (vagy az utódcég) már nem tudná ugyanezen az áron szállítani az italokat a világ minden tájáról, vagy a választék lenne kisebb. Az élelmiszerboltokban vagy a benzinkútnál is vásárolhat az ember alkoholt, de csak könnyű, 2,8- és 3,5%-os söröket, melyek nem olcsóbbak, mint az 5% körüli sörök a Bolagetben.

Sokat isznak-e a svédek?
Egyre kevesebbet, inkább csak sört és bort, töményet főleg ünnepi alkalmakkor. Részben az ára miatt is, de akinek lehetősége van rá, az külföldön mindig vesz néhány üveg italt olcsón, hogy legyen otthon is.
Hétközben szinte alig isznak, de a péntek délutánt mindig a Systemben kezdik és péntek-szombat este bepótolják a heti lemaradást. Gyakran keverik is az italokat, például ha a vacsorához megisznak egy üveg bort és még szomjasak, akkor nem egy újat nyitnak ki, hanem elkezdenek sörözni és folytatódik tovább a buli...




Om man är törstig och vill dricka öl eller att middagen kräver en flaska vin men det finns ingenting hemma, är det självklart att man springer ner till affären och köper vad behövs. Eller om man handlar mjölk och bröd på en affär så köper man alkohol samtidigt.
Men inte i Sverige! Här är det statligt monopol att sälja alkohol. Man kan köpa på en restaurang, pubar eller på en speciell statlig affär som heter Systembolaget. På restauranger eller krogar kan alla köpa alkohol (åldersgränsen är 18) om man har råd, för det är inte billigt att gå ut och konsumera alkohol.
Den andra möjligheten är Systemet eller Bolaget som man brukar kalla den statliga alkoholaffären. Där kan man handla om man är över 20 år, men de som ser ut att vara under 25 måste visa legitimation.
Eftersom Systemet bara är en affär, ingen non-stop supermarket, så måste man köpa alkohol på deras öppettider. Hos oss är det mellan 10:00 – 19:00 på vardagarna och 10:00 – 15:00 på lördag. Svenskarna brukar åka till bolaget fredag eftermiddags för att tanka för helgen. Observera! De som kommer för sent, hittar kanske inte de mest populära dryckerna för de kan ta slut. På fredag köper de allt som behövs, för risken finns att de blir törstiga utanför öppettiderna. Rutinerade kunder brukar gå till de vanliga hyllorna, men en nybörjare som jag tittar runt. Logiken ser så ut: drycker är kategoriserad på hyllor efter sorter (rött vin, vitt vin, champagne, öl, snaps), pris och land. Företaget provsmakar dem och kunderna kan se resultatet på en liten skylt under flaskorna. För svenskarna är det jätteviktigt vad som står på de små klockorna visar: vinets smak (sötma, fyllighet, fruktsyra osv.). Man kan köpa vin, inte bara i flaskor utan i en 3 liter box också. Man kan hälla upp vin från dessa och stänga utan dropp. Svenskarna brukar kalla det som ”vuxen festis”. Glöm vin i kannan (jättedåligt vin säljer man Ungern i en kanna), boxen har kvalitet.
På Bolaget kan man köpa allt (bara prisfråga), och om man vill, de beställer man det som inte finns i ordinarie sortiment.
Parallellt gör Systemet kampanjer mot alkoholkonsumtionen. I tidningarna är varningssylter större än annonsen själv.

Hur är det nu?
I den svenska historian var många som försökte att reglera alkoholkonsumtionen på olika sett. Det största problemet var brännvin som brändes från 1400-talet i Sverige. En tid fick bonddrängarna en del av deras lön i brännvin och de fick bränna brännvin hemma. Så potatis för man borde ha ätit kokades också för brännvin. Fylleriet var så utbrett att det var bara tidsfråga att monopolisera alkoholproduktionen och försäljningen. Systembolaget har fungerat från 1950-talet, nästan på samma sätt.
Behöver folk Systembolaget?
Jag tror, inte, för det är urmodigt, oftast orealistiskt dyrt, det hindrar vuxna människor i sin frihet och jag klarade mig utan det.
Men svenskarna tänker det helt annorlunda. De tycker om Bolaget och vill att det ska vara kvar. De gillar det stora utbudet och de kloka informationssylterna. Om Systemet skulle försvinna och vanliga affärer skulle sälja alkohol skulle utbudet vara mycket mindre och priset högre. På mataffärerna eller på bensinmackar kan man också köpa öl, men bara lättöl (2,8-3,5%) som dyrare än starkölen på Systembolaget

Dricker svenskarna för mycket?
De dricker mindre än tidigare, mest bara öl och vin, de dricker brännvin mest bara på högtiderna. Delvis är det prisfråga men de som åker utomlands, brukar köpa några flaskor snaps billigt, för att spara dem hemma.
På vardagarna dricker de nästan inte, men de börjar sin helg på systemet fredag eftermiddag och fredag-lördag kväll tar de igen det försummade. De blandar ofta drycker, t.ex. om de dricker en flaska vin till middagen och de är törstiga fortfarande, de öppnar ingen ny flaska men börjar dricka öl och festen fortsätter…Jihaaaa!


4 megjegyzés:

  1. Azért is szeretem olvasni íz írásaidat,mert visszajönnek a régi szép emlékek,amiket én is azon a tájékon szereztem.Eszembe juttattad most,mikor kb 30 évvel ezelőtt Finnországba utaztam barátaimhoz és a repülőtéri tranzitban megismerkedtem egy finn férfivel aki ment haza.Miután már mindent kitárgyaltunk félve feltett egy kérdést:nem vállanék-e át kb 2 üveg whisky-t és 1 üveg pálinkát amit a Duty Free-ben vásárolt.Képzelheted,hogy annak idején ezek a dolgok a külföldiek számára fillérekbe kerültek.Én mondtam neki,hogy OK,de mi lesz,ha majd Helsinkiben a vámos engem is megnéz.Azt mondta,hogy nem fog megnézni,de ha mégis,majd ő kitalál valamit.Ezek után én rákérdeztem,hogy és ő? Erre megmutatta a reklámtáskáját amiben még 4 db ital várta az átcsempészést.Na szóval csak arra akartam rávilágítani,hogy az alkohol tényleg nagyon drága Skandináviában.A story happy end-el végződött,és hálából kivitt a vasutállomásra,ahol feltett a vonatra és megkérte az utasokat,hogy majd viseljék gondomat.
    De ugyanilyen kéréseket kaptam svéd kollégámtól is,akinek mindíg vinnem kellett két üveg whisky-t amit a koppenhágai repülőtéren vettem meg neki.
    Bocsánat a fecsegésért,és ígérem többé nem locsogok ennyit elvégre ez mégiscsak a te blogod!
    Trävlig sommar!! :)

    VálaszTörlés
  2. Haha, ez nagyon jó, Zsolti!!! :))))))) Sok ilyen anekdotát még! Örülök, hogy van véleményed és hozzászólsz a szövegekhez.
    Kellemes Szent Ivánkodást!

    VálaszTörlés
  3. Ilyen kis laza söröket meg cidereket mi mindig a Hemköpben meg a City Grossban vettünk.
    Halloweenre már töményebbeket vetettünk az egyik 20+ haverommal, viszont én is besomfordáltam mellette a boltba, és tényleg minden van (de például pálinkát meg magyar bort nem találtam sehol, lehet már elvitték őket).
    Mikor Nilsnek volt házibulija, akkor is csak sörért mentek a City Grossba, a töményeket vagy külföldről hozták (volt egy vámmentesen behozott görög vodka, egy élmény volt), vagy bevásároltak délelőtt a Systemben.
    Amúgy a svédek az energiaitalfogyasztást is korhoz kötik. Általában ez a korhatár 15 év, de volt olyan hely, ahol 18-as korlátozás volt, és nem tudtunk vásárolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a kiegészítést! :) Energiaital témában nem tudok nyilatkozni, mert még életemben nem ittam, a legtöbbnek a szagát sem bírom. Mindenesetre fura, hogy nem egységes a szabályozás.

      Ezekkel a City Grossban kapható laza sörökkel felhagytam, mert a létezésük a természet ellen való. :)

      Én Törley pezsgőt szoktam látni a Systemben (Birsta), de csak szárazat és rosét. Úgy látszik, csak a magyaroknál népszerű az édes pezsgő.

      Törlés