2013. június 10., hétfő

Svédország? Dehát ott hideg van! / Sverige? Oj! Det är kallt där!

Mikor először mondtam a barátaimnak, hogy kiköltözöm Svédországba, a leggyakoribb első reakció az volt, hogy ott hideg van. Ezzel szemben az elmúlt egy hónapban ritkán volt 20 fok alatt a hőmérséklet, sőt, sokszor 30 fok körül járt, sütött a nap, miközben Budapesten éppen ellenkezőleg.... Mindez Stockholmtól 400 km-re, északra. A helyiek szerint is ritka ez a meleg, nem ehhez vannak szokva. Viccesen emlegetik, hogy itt egy napig tart a nyár. Eddigi tapasztalatom, hogy a pulóvereket, kabátokat nem érdemes eltenni a szekrény mélyére, mert az időjárás akár 15 fokot is eshet egyik napról a másikra. Érdekes, hogyha hideg van és esik az eső, én már nem tudom, mit gomboljak be magamon és hányadik kapucnit húzzam fel, a gyerekek akkor is kint játszanak az óvoda udvarán. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy kevesebbet betegeskednek, mint a nyápic felnőttek.


Sundsvall


När jag första gången sa till mina vänner att jag skulle flytta till Sverige, var den första reaktionen "det är kallt där!" Men den sista månaden har temperaturen knappt varit under 20 grader, flera gånger har det varit runt 30 grader. Solen sken här, medan det var kallt i Budapest. Ja, jag skriver 40 mil norr om Stockholm. De som bor här är lite förvånade att det är så varmt här nu, de är inte vana vid det här vädret. De brukar skoja att sommaren i Sverige är en dag. Mina erfarenheter är att man får inte hänga in tröjorna och jackorna i skåpet, för vädret kan skifta 15 grader från ena dagen till den andra. Märkvärdigt, om det regnar och blåser och jag vet inte längre, hur jag klä mig, barnen leker glada på dagisgården. Kanske är det en orsak att de är piggare och gladare än oss klena vuxna.

5 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. emlékszem, egyik napról a másikra húsz fokot emelkedett a hőmérséklet (-21-ről -1-re), és a tesitanárom kitalálta, hogy na akkor ma jó idő van, ma kint fogunk sportolni. én épp sírni készültem, a többiek meg örültek a fejüknek, hogy végre itt a jóidő. *Réka

    VálaszTörlés
  3. Hozza kel tenni, hogy az idei nyar minden idök legjobb nyara volt Svedorszagban. Meg tavasszal volt 5 het amikor itt Göteborgban nem esett az eso, ami gyakorlatileg lehetetlen :) Nyaron a 3 hetes szabadsagunk alatt 2-szer esett par orara az esö.

    En azt szoktam mondani, hogy itt nem rossz az idö, hanem valtozekony :) DE Göteborgnak nem is tipikus sved az idöjarasa. Itt nincs nagyon hideg telen, a -15C-nel hidegebb mar ritka, es sajnos ho sincs sok, volt olyan tel, hogy 3-szor esett a ho, es csak napokra volt feher minden. Itt a tipikus tel a -5 - +5 es az esö esik. A gyerekek -15 C felett mennek ki az udvarra a suliban :) Szoval nincs rossz idö, csak keves ruha :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon szép nyár volt a mostani, rádásul a svédek meg is hosszabbították: plusz 15 fokig kint ucsörögtek. :)
      Bizony, a gyerekek mindig kint vannak az udvaron, az esöböl sem csinálnak nagy ugyet. :)
      Igen, Göteborg idöjárása eltérö, de ha igazi télre vágysz, akkor járjál erre! :) Most épp minden csúszós, mert a pára mindenhova odafagyott, de azért nem vészes, én élvezem. :)

      Törlés