2013. szeptember 29., vasárnap

A jéghoki nem játék! // Ishockey är ingen lek!

A svédek bánatosan veszik tudomásul az ősz beköszöntét. Egyre több látható jele van a hidegnek: a kocsiban be kell kapcsolni az ülésfűtést, sőt reggelente az autókat fagytakaró boritja.
Ebben az évszakban egy dolog melengeti a svédek szívét: a jégkorongszezon kezdete.
Idősek, fiatalok, nők és férfiak egyaránt rajongói ennek a sportnak. A tv közvetítéseket egy ország nézi. A mérkőzések eseményeit külön sportműsorban is összefoglalják, elemzik, gyakran neves, veterán játékosok közreműködésével. Mindig akad téma: csapatok és jég-sportcsarnokok tömkelege hálózza be Svédország területét.
Szeptemberben megkezdődnek a mérkőzések. A rajongók lelkesen mennek a meccsekre, otthon pedig nézik, hallgatják, olvassák a legfrissebb hoki híreket. Az újságok sport mellékletében ősszel szinte csak a hokiról van szó. Baráti társaságokban gyakran szóba kerül a jégkorong, megvitatják az eddigi eseményeket, latolgatják az eredményeket. Svédország a kilenc és félmillió hoki szakértő országa. De itt nem csak elméletben felkészült mindenki, a gyakorlat is magáért beszél: a legutóbbi jégkorong világbajnokságot ez év májusában a skandináv ország nyerte meg. A győztes csapatot fél napig ünnepelték Stockholmban, az gálaműsort egyenesben adta a tv.
Míg a magyar gyerekek fociznak az iskolában, a svéd fiúk megpróbálnak kapura ütni egy kis, műanyag labdát. Hétvégente pedig örömmel látogatnak el a családdal egy-egy jégkorong mérkőzésre és figyelnek, szurkolnak ők is.

A hoki rendkívül intenzív játék, minden másodpercben történik valami. Még a laikus nézők számára is érdekes egy-egy jéghokimeccs figyelemmel kísérése. Magam is így csöppentem bele az eseményekbe. A lelátón ülve az egész pálya belátható kivetítő nélkül, így a néző sokszor jobban ”tudja” a következő lépést, mint maga a csapat. Vagy legalább is azt hiszi. A kulturált és visszafogott svédek magukból kikelve kiabálnak, hova passzolja a játékos azt a "nyavalyás" korongot. Egy-egy ügyes védést, összjátékot külön tapssal jutalmaznak. A pályán néha összeverekednek a játékosok, az ütővel nem csak a korongot célozzák meg, hanem egymást is. Az enyhébb összecsapások megengedettek, de ha kitör a balhé, akkor a bírók választják szét a társaságot, mely többnyire kiállítással végződik. Ha a mieinket utasítják a kispadra, akkor az "természetesen" igazságtalan, a szurkolók nemtetszésüket fejezik ki a lelátón. Ha gólt lő a kedvenc csapat, akkor ugye nagy az öröm, de végtelen a csalódottság, amennyiben  mi állunk vesztésre. De akárhogy is végződik a meccs, az élet megy tovább. Sem a győzelmet, sem a vereséget nem vezeti le a közönség az ellenfél szurkolóin vagy a stadion berendezésén.



Sundsvall Hockey




Svenskarna är ledsna över att hösten är här. Kylan har fler och fler tecken: man måste slå på stolvärmen i bilen och på utsidan är täckt av ett frosttäcke på morgnarna.
Vid den här årstiden finns det bara en sak som värmer svenskarnas hjärta: premiären av ishockeysäsongen.
Åldringar, ynglingar, kvinnor och män är fans av den här sporten. Hela landet tittar på tv sändningarna. Det finns ett separat tv program, bara för att sammanfatta och analysera match resultaten, oftast med hjälp av olika kända före detta spelare. Det finns alltid nånting att snacka om: massor av lag och många ishockeyhallar finns i Sverige.
I september börjar matcherna. Fanatikerna går dit begeistrade och de tittar, läser och lyssnar på hockeynyheterna hemma. På hösten kan man kan man nästan bara läsa om hockey i tidningarnas sportbilagor. I sällskap snackar man om ishockey ganska ofta, man diskuterar vad hände och analyserar resultaten. Sverige är de nio och halvmiljoner hockeyexperternas land. Här är man inte bara teoretisk förberedd, praktiken är också uppenbar: Det här skandinaviska landet vann det sista ishockey VM:et i maj 2013. Folket firade det segrande laget i Stockholm en halv dag. Man fick följa med det live på tv.

Medan de ungerska barnen spelar fotboll på skolan, försöker de svenska pojkarna göra mål med en liten plastboll. På helgerna följer de med familjen till en hockeymatch och de hejar och tittar.
Hockey är ett jätteintensivt spel, det händer alltid nånting i varje sekund. Det är intressant att titta på, också för en icke-expert. På det här sättet landade jag på ishallen. Man kan se hela hockeybanan från läktaren utan bildskärm, så publiken ”vet” kanske bättre nästa steg, än laget själv. Eller de tror det så. De är hyfsade och tillbakahållna, svenskarna gallskriker bara när spelaren skulle passa ”puckjäveln”. Publiken applåderar efter en skicklig räddning eller passning. Ibland bryter det ut ett slagsmål på banan. De slår inte bara pucken med klubben, men de använder den mot varandra också. Spelarna får bråka lite, men om det händer ett seriöst strul, är det domare som skiljer de stridande åt. Det brukar sluta med utvisning. När vår spelare måste gå ut, är det ”naturligtvist” orättvis, fans protesterar på läktaren. När favoritlaget gör mål, är lyckan jättestor, men fansen blir väldigt sura om vi skulle förlora. Oavsett hur matchen slutar, går livet vidare. Publiken vänder varken segern eller förlusten mot fans av andra laget eller mot ishallens inredning. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése