2013. szeptember 3., kedd

Rákünnep // Kräftfest

Augusztus vége felé gyorsan ki kell találniuk valami nyári foglalatosságot a svédeknek, még mielőtt megérkezik a rossz idő. Mivel ilyenkor halásszák a folyami rákot, így hát érdemes egy kis rák ünnepséget tartani. Bár Svédroszágnak az északi részén ez annyira nem divat, idén mégis elhatároztuk a kedves szomszédokkal, hogy megadjuk a módját az eseménynek. A vacsora helyszínéül a homokos tengerparttal rendelkező kemping, Bergafjärden szolgált.
Mi kell egy ilyen étkezéshez? Rák (lehet fagyasztott, Kínából importált) västerbotteni pite, vajaskenyér, sajt, fokhagymaszósz, egy kis svéd snapsz, snapszdalok és jó társaság. A boltokban árulnak rákkal díszített különféle kiegészítőket: szalvétát, bolondos fejfedőt és lampiont. Természetesen egy magára valamit is adó västernorrlandi svéd nem bohóckodik ilyesmivel, inkább a vacsorára fókuszál. A rák drága eledel, ezért eszünk hozzá sok köretet. No meg azért, hogy legyen olyan étel is az asztalon, amivel nem kell szöszmötölni. Ugyanis rákot enni nem olyan egyszerű. Először is kezünkbe fogunk egy rákot. Tőből letörjük az egyik ollóját és kiszívjuk a levét. Mielőtt bárki rosszul lenne, elárulom, hogy az ollóban található folyadék leginkább a kovászosuborka levének ízére emlékeztet, ami különösen jólesik egy kellemes, nyári napon. Ha ezzel megvagyunk, akkor óvatosan kettétörjük a már leszedett ollót és kiszedjük az ott talált húst. Ez a része a rákevésnek sok gyakorlatot igényel, ne ijedjünk meg, ha elsőre nem sikerül. A műveletsort ismételjük meg a másik ollóval is. Ha ezzel is megvagyunk, fogjuk meg a rák testét, szedjük le a potrohát és dobjuk el. A fej alatti, tehát a rák lábai között elhelyezkedő részt hámozzuk ki. Ez maga a vacsora. Ha sikerül, örüljünk és együk meg. Megvan? Koccintsunk, fogyasszunk mellé egy kis köretet és jöhet a következő darab!






I slutet av augusti måste svenskarna hitta på en sista sommaraktivitet, innan hösten kommer. Alltså fiskar man kräftor. Då är det logiskt att ordna en kräftskiva. Trots att Norrland inte är särskilt berömt för kräftkalasen, bestämde vi och våra kära grannar att vi skulle ha en ordentlig kräftskiva. Vi åkte till Bergafjärdens camping för detta ändamål. Campingen är vacker belägen och med en stor sandstrand.
Vad behöver man för en sådan tillställning? Kräftor (som kan vara djupfrysta, kinesisk import), Västerbotten paj, smörgås, ost, vitlökssås, svensk snaps, snapsvisor och trevligt sällskap. På affärerna hittar man olika fjantiga grejor med kräftmotiv: servetter, hattar och papperslyktor. Naturligtvis använder inte en svensk från Västernorrland sådana fjolligheter, det är bättre att koncentrera sig på middagen. Kräftorna är dyra, därför äter man mycket tillbehör, detta för att inte svälta ihjäl. Att äta kräftor är mycket jobb för lite mat. Det är inte så enkelt att äta kräftor. Först tar man en kräfta i handen. Man bryter en av klorna och suger ut spadet. Innan någon blir illamående, måste jag berätta att det smakar som spadet av inlagd gurka som är jättegott under varma sommardagar. När man blir klar med det, bryter man klon och tar ut kloköttet. Det krävs övning. Man får inte bli ledsen om man inte kan göra det första gången. Sen gör man samma sak med andra klon. När det är klart, plockar man av skölden och tar bort stjärtdelen. Sen tar man ut kött bakom huvudet. Det är middagen. Om det lyckas, blir man glad och äter det. Är det klart? Man skålar, äter lite garnering och tar en kräfta till. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése