2013. szeptember 3., kedd

Fénylő éj // Lysnatta

Augusztus utolsó szombatján különleges éjszakának lehettünk tanúi Svédország északi részén. Mindenki, akinek háza vagy nyaralója van a tengernél, gyertyát gyújtott a part mentén. Az összefüggő fénylánc már messziről látható volt, de közelről is lenyűgöző látványt nyújtott.
Ezzel a gesztussal búcsúztak az északon lakók a nyártól. A szokás Finnországból jött és egészen újkeletű, az 1990-es években terjedt el. Az időpont megegyezett a nyaraló bezárásával és egyúttal a nyár során felgyülemlett szemét elégetésével. Most már bőven megteszi csak a tűzgyújtás, esetleg egy kis ünnepséggel megtoldva a partmenti éttermekben. Én is kilátogattam a tengerhez a szomszédaimmal, hogy gyönyörködjünk a fényekben. A gyerekek fáradtsággal vegyes izgalommal várták a látványt, ők is érezték, hogy valamitől más ez az éjszaka.
Mitől is? A nyár és a tél között északon még markánsabb a különbség, mint délen. Itt egész nyáron nem megy le a nap, az esti és éjszakai fények meseszerűek, mintha megállna az idő. De augusztus végén már sötétedik, igaz, csak este tíz óra körül. Ilyenkor szépen világítanak a gyertyák, ami egyfajta ősi válasz a nyár végi növekvő sötétségre. Ezen az éjszakán elraktározzuk a nyári élményeket és felkészülünk a télre. A közös gyertyagyújtás bizonyítja, hogy itt vagyunk, együtt vagyunk és nem félünk a sötétségtől.









Sista lördagen i augusti kan man uppleva en speciell natt i Norrland. Alla som har ett hus eller en sommarstuga vid havet, tänder ljus på stranden. Den sammanhängande ljuskedjan kunde man se från långt avstånd, men den var häftig i att skåda på nära håll också.
På det här sättet tar Norrlänningarna avsked av sommaren. Traditionen kommer från Finland och den är ganska ny. Den blev populär i 1990 talet. På den där dagen stänger man sommarstugan och eldar upp allt skräp från sommaren på stranden. Nuförtiden räcker det att bara tända ljus, kanske med lite fest på en restaurang eller på stranden. Jag åkte ut med mina grannar till havet, för att titta på ljusen. Barnen väntade på sevärdheten nyfikna och trötta samtidigt. De kände också att den här natten är lite annorlunda.
Varför är det så? Skillnaden mellan sommaren och vintern är mycket mer avgjord norrut än söderut. Här går solen aldrig ner på hela sommaren, de ljusa kvällarna och nätterna är sagolika, nästan som tiden skulle stå still. Men vid tiotiden blir det mörkt i slutet av augusti. Då lyser ljusen vackert, som är ett urfolkligt svar på det växande mörkret i slutet av sommaren. På den här natten sparar man sommarminnen och man förbereder på vintern. Den gemensamma ljuständningen bevisar att vi är här, vi är tillsammans och vi är inte rädd av mörkret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése